Pazartesi, Temmuz 31, 2006

radiohead - the hitchhiker's guide to the galaxy - paranoid android üçgeni

Image Hosted by ImageShack.us

marvin the paranoid android. douglas adams 'ın 5+1 kitaplık dizisi the hitchhikers guide to the galaxy 'de sirius sibernetik şirketi tarafından üretilen ilk gerçek insan kişiliğine sahip robotun adı. radiohead'in paranoid android'i neredeyse tamamen bu kitap üzerine kurulu. pek çok söz kitaptan alınma. şimdilik sadece şarkı sözlerini konuşucaz. marvin incelemesi daha sonra. hatta bir ara klibi de konuşucaz.


  • "please could you stop the noise, i'm trying to get some rest" (lütfen şu sesi keser misiniz, dinlenmeye çalışıyorum) arthur dent'in gürültülere uyanması sonrası ettiği cümledir.
  • "i may be paranoid, but not an android" (paranoyak olabilirim ama android değilim) marvin'in ruh hali. insan kişiliğine sahip olduğu ve diğer robotlar gibi olmadığı için kendisini robot olarak kabul etmez.
  • "when i am king, you will be first against the wall" (ben kral olduğumda ilk kurşuna dizilecek kişi sensin) otostopçunun galaksi rehberinde sirius sibernetik şirketi için kullanılan tabir budur.
  • "ambition makes you look pretty ugly" (hırs çok çirkin gösteriyor seni) galaksi başkanı zaphod beeblebrox'un Magrathea gezegenini yağmalamak istediğini söylediğinde ford prefect tarafından sarfedilen cümle.
  • "why don't you remember my name?" (neden hatırlamıyorsun adımı?) zaphod'un arthur dent'in adını sürekli olarak unutup ona dünyalı yada maymun adam demesinden sıkılan arthur'un kelimeleri."off with his head man, i guess he does" (kesin şunun kafasını, sanırım hatırlıyor) de çift kafalı zaphod'un kafalarından birinin kesilmesiyle ilişkili.
  • "rain down, come on rain down on me, from a great height" (yağın üstüme, hadi yağın üstüme büyük bir yükseklikten) sonsuz ihtimalsizlik motorunun ürünü olarak birdenbire gökyüzünde beliren ispermeçet balinasının düşerken aslında yeryüzünün kendine geldiğini sanmasıyla ettiği laf.
  • "the panic" (paniğe kapılmak) otostopçunun galaksi rehberinin kapağında büyük harflerle "don't panic" yazar.
  • "god loves his children" (tanrı çocuklarını sever) "tanrının yarattıklarına son mesajı"nı okumak için çıkılan yolculuğa göndermedir. (paniğe kapılmayın. mesaj bu değil )

1 yorum:

gerisi önemli değil... dedi ki...

rehber ile bağlantılı şarkı sözlerini kendi blogumda kullandım. ama eğer olmaz silin derseniz keyifle silerim :)