Pazartesi, Nisan 06, 2009

Doves - Kingdom of Rust

Kuzen Radyo Eksen'i ayarlı bırakmış, sonraki gün babası Ahmet dayım bizi aldı arabayla. Radyoyu açtı "Bu şarkıyı biliyorum" dedim. Doves - Kingdom Of Rust çalıyordu. Önceki günlerde sokakta albümü 2 defa dinlemiştim ama o ana kadar bişey yazmak içimden gelmemişti ve hatta albüm hakkında bişey de düşünmemiştim. Bir anda aklımdan bişeyler geçti.

Çok iyi samplelar yakalıyorlar şarkılarda. Ama şarkının devamında uyum veya devam gelmiyor. Psychedelic arka plan seslerine de çok yakınlar bir indie-rock grubu için. Bana güzel görünmeye çok yakınlar ama bir ateşleyici gerekli bence. Bişeyler eksik kalıyor. Ufak bir müdahele lazım. Tabi hemen akla bu anda prodüktör gelir. Duruma ilk müdahele edebilecek insan. Az önce kontrol ettim John Leckie yapmış albümün prodüktörlüğünü. Okudum biraz, Muse (showbiz, origin of symmetry), Radiohead (the bends), Kula Shaker(k), Suede (positivity), Verve (a storm in heaven) ve Stone Roses'ın prodüktörüymüş. Şimdi adamcağıza bok atasım var ama o kadar da burnu büyüklük yapmayayım. Bu grupların bir üst seviyeye çıkamadıkları albümler hep bunlar (kula shaker istisna). Doves da sınıra kadar gelip orada tıkanıyor. Mesela albümden The Outsiders'ı örnek vericem, muhteşem başlıyor ama öyle devam edemiyor. "Of şu başlangıca bak, devamı da gelirse..." diyorsun ama gelmiyor. Sınıra kadar gelip o sınırda "şarkıyı açmak" yerine kapatıyorlar. Jetstream için de hemen hemen aynı şeyleri söyleyebilirim. Aslında çok iyi bir açılış şarkısı ama asla devamı böyle olan bir albüm için değil. Doves'u Elbow'la çok benzetiyorum evet ama anlatmaya çalıştığım "şarkıyı açmak" mevzusunu Elbow çok iyi yakalıyor. Mercury Prize'ı da boşuna kazanmadılar bu sene zaten The Seldom Seen Kid'le. Albüme adını veren şarkıyı bir dinleyin, arkasından da Doves dinleyin. "Şarkıyı açmak"la ne demek istediğim anlaşılacak sanırım. Özetle Doves'un da farkında olmadan müdahelede bulunup yazı yazmalarını sağlayacak bir dayıya ihtiyacı var. Bilmem anlatabildim mi.

Ayrıca Doves için son bişey daha dicem, Coldplay'in son zamanlarda olduğu şey gibiler. Ne olduğunu bilmiyorum.

4 yorum:

serdarcharliebrown dedi ki...

blogger yazının mp3lü halini sakıncalı bulup mu ne silmiş. çok komik.

yağmur dedi ki...

blogger alem oldu,kendini adaletin bekçisi sanıyor.

yağmur dedi ki...

doves sadece friday's dust ile kaldı bende.ama radiohead-the bends albümünün sınırı fazla zorlayan,müthiş bir albüm olduğunu düşünürdüm(yıl 2003 olsa gerek)sanırım bu yazıdan sonra tekrar dinleyeceğim.

serdarcharliebrown dedi ki...

yağmur radiohead-the bends hakkındaki fikrine ben katılıyorum ama müzik camiası katılmıyor. the verve-a storm in heaven için öyle bişey diyecek olsam da zaten kendimi vurma zamanım gelmiş demektir.