Pazar, Temmuz 16, 2006

sex pistols



60'larda velvet underground, the stooges, the new york dolls gibi grupların öncüsü olduğu punk esintilerinin bir tür haline gelmesinde the ramones, clash gibi gruplarla beraber en etkili grup onlar. britanyayla punkı tanıştıran adamlar. durum böyleyken düşünülebilir ki hmm bu adamlar işlerinde ehil insanlarmış demek ki. ama hiç de değil. zira konu sex pistols ve iyi müzikten bahsetmek değil iyi bir hikaye anlatmak amaç.
grup kurulma aşamasında enstrümanlarını gitarist steve jones'un sağdan soldan çalmasıyla sağlamaktaydı. ilk kadroları; steve jones-gitar, paul cook-davul, warwick nightingale-solist, glen matlock-bas şeklinde olmasına rağmen prodüktör malcolm mclaren'ın isteğiyle ve de giydiği "i hate pink floyd" yazılı tişörtün de etkisiyle johnny rotten'i solist, ev arkadaşı sid vicious'ı da basçı olarak gruba dahil etti. işin ilginç kısmı rotten'in şarkı söyleyemiyor olması ve sid'in de hiç bas çalmamış olmasıydı. ama grubun diğer elemanlarının da enstrumanlarını çalmayı bilmedikleri düşünülünce zor bir karar değil bu.
yavaş yavaş coverlarla ve kendi parçalarıyla enstrümanlarından çıkan garip seslere alışmaya başladılar ve bir takım yerlerde sahneye çıkmaya başladılar. fakat çıktıkları her yerden kovuluyorlardı. çünkü her programları kargaşayla bitiyordu. bunda solist rotten'in seyircilerle girdiği dialoglar ve ağzı bozuk olmasının da nedeni var tabi. zamanla bu durumdan hoşlanan bir kitle yakalayıp ağızdan ağıza meşhur olmaya başlayınca punk festivallerine çağırılmaya başladılar. bu festivallerden birinde sahnelerine fırlatılan bardağın parçalanıp bir kızı kör etmesi onlara tepkiler gelmesine neden oldu. aslında isimlerinin duyulmasında da önemli bir yer tuttu bu olay.

andy warhol'un punk kültürü fikirleri dahilinde EMI şirketiyle anlaştılar ve ilk singleları "anarchy in the uk" çıktı. televizyon programları teklifleri gelmeye başladı tabi haliyle. çıktıkları ailelere yönelik bir programda sunucunun "hala bir olay çıkarmadınız" demesi üzerine gaza gelip bir ton küfür etmişler. bunun üzerine yaşanan pek çok protesto sonrasında londrada bir daha hiç konser verememişlerdir. hatta o akşama kadar anlaştıkları 16 konserlik turnenin sadece 4üne müsade edilmiş ve o konserlere gelenlerin çoğunluğu da grubu protesto için orada bulunmuş. EMI şirketi çalışanları da grupla sözleşmenin fesh edilmemesi durumunda greve gideceklerini söyleyince sözleşmeleri fesh edilmiş. ordan da kovulmuşlar. şöyle ilginçlikleri var;

-İngiltere kraliçesi'nin tahta çıkışının 50. yıldönümü kutlamaları esnasında yaptıkları "god save the queen" şarkısının kraliçeyi küçük düşürdüğü gerekçesiyle sansülenmesi (buna rağmen listelerde 1 numara olmuş)

-"Queen Elisabeth" adındaki bir geminin güvertesinde verdikleri konserde gemi parlemento binasının önünden geçerken "anarchy in the U.K."yi çalmaya başladı, fakat polis buna izin vermedi ve grup üyeleri tutuklandı.

-bir yörenin itfaiyecilerinin çocukları için verdikleri konserde salona gelen dev pasta

-amerikadaki ilk konserlerinden önce sahneye işemeleri, kusmaları, kadınlara tecavüze yeltenmeleri halinde tutuklanacakları söylenerek uyarılmışlar. pek çok izleyici onlarla aynı salonda olmaktan çekiniyordu.

-johnny rotten bir konserde homoseksüel kovboy resimleri olan bir tişört giydiği için seyircilerle kavga etti.

-amerikada bir konser sırasında sahneye atılan bira şişesinin basçı sid vicious'ın ağzına isabet etmesi sonrasında sahne önündeki kalabalıktan bir kişinin kafasına gitarını geçirmiş. konser devam etmiş ve zaten her konserinde sadomazoşist tavırları olan sid kanını vücuduna sürerek konsere devam etmiş.

-sid vicious'ın sevgilisi nancy spungen otel odasında ölü bulundu ve bunda sid suçlandı. sadomazoşist tavırları bunda etkiliydi. tutuklandı ve kefaletle serbest kaldı. 1986 yılında "sid and nancy" filmi çekildi ve sid vicious'ı gary oldman canlandırdı.

çekirdek kadroyla çıkardıkları tek albümleri "never mind the bollocks - here's the sex pistols"dır. rotten ve vicious kendilerini kandırılmış hissettikleri için gruptan ayrıldılar ve yerlerine gelenlerle de grup eski günlerini yakalayamadı.

nirvana'nın nevermind albüm ismi, radiohead'in anyone can play guitar şarkısı sex pistols'ın etkilerini taşır. sokakta pek çok yeni yetme gitar çalamadan grup kurmaya niyetleniyorsa bunun kökü onlara dayanır. müziğiyle değil belki ama tavrıyla önemli bir grup. punk sloganı no future'ın yaratıcıları. anarşik grup.

Hiç yorum yok: