Pazar, Ağustos 27, 2006

charlie brown (karakter tanıtımı)

bu yazının amacı eğlendirmek değildir. eğlenceli bir yazı da değildir.
işte charlie brown'un hikayesi 2 ekim 1950 yılında yayınlanmış bu bantla başlar:


Image Hosted by ImageShack.us

charlie brown peanuts'ın baş karakteridir. kocaman yuvarlak kel kafalı, üstünden hiç çıkarmadığı siyah zigzaklı sarı tişörtü dış görünüş özellikleridir. ama charlie brown'u charlie brown yapan ve anti-kahraman adıyla anılmasının nedeni bu özelliklerinden ziyade yaşına göre oldukça fazla olan psikolojik sorunlarıdır. asla sözünü geçiremediği bir köpeği (snoopy) vardır (ona köpek demek ne kadar doğrudur bilmiyorum). en yakın arkadaşı linus van pelt, charlie'nin asla olamayacağı kadar enteldir. kardeşi sally brown her tartışmalarında üste çıkabilecek kadar konuşkandır. linus'ın ablası lucy van pelt her fırsatta charlie'yle dalga geçer, charlie'nin hatırlamak bile istemediği gerçekleri yüzüne vurarak onu yıpratır. futbol topuna vurmasına asla izin vermez. ne bahtsızlık ki charlie lucy'yi psikolojik danışman olarak seçmiştir.

ilk kez televizyonda maç seyrederken gördüğü kizil saçli küçük kıza aşık olmuştur. cesaretini toplayıp bunu ona söylediği gün malesef okulun son günüdür ve cevap almak için uzun süre beklemesi gerekmektedir. tanıdığı insanlar arasında en erkek fatma karakteri peppermint patty kendisine erkek arkadaşı gibi davranır. charlie bu durumdan rahatsızdır. ama bilir ki kendisine olsa olsa sadece bu tür birisi aşık olabilir (patty'nin gözlüklü arkadaşı marcie dışında.ama charlie bunu asla bilemeyecektir). bir ara bir kız arkadaşı olmuştur ama farklı şehirlerde yaşadıkları için truffles ile yalnızca bir defa görüşebilmiştir.
Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
---snoopy--------linus----------sally----------lucy-----------patty----
Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
----marcy-------truffles--- (rerun, schroeder, woodstock, pigpen gibi karakterlerle daha sonra "peanuts" konusunda ilgileneceğim)

charlie'nin sorunları sadece bunlar değildir. okulda öğretmeniyle arası iyi değildir. cevabını bilmediği bir soru sorulduğunda yanakları pembeleşir, eli ayağı birbirine dolanır. sakardır. baseball takımının coachu ve atıcısıdır. ama hiç sayı yapamamıştır ve henüz maç kazanamamıştır. uçurtma uçurmayı çok ister. ama uçurtma yiyen ağaç yüzünden hiç başarılı olamamıştır. önem verdiği şeylere kimse önem vermez. babası berberdir, traşlı düzgün saçlı bir yaşamı olabilecekken seyrek saçlı doğacak kadar bahtsızdır.

çevresindeki insanların arkadaşı değil sadece tanıdığı insanlar olduğunu düşünür, arkadaşı olmadıklarını bilir. hiçbirşeye hayır diyemez, zira karşısındakini kırmaktan korkar. belki bigün okuldan eve dönerken yalnız olmayacaktır, ümidi budur. bütün bunlara rağmen arasıra da olsa ellerini ceplerine sokup ıslık çalarak eve dönmeyi sever.

charles schulz'un muhtemelen kendisini düşünerek çizdiği "anti kahraman" ve çizgi tarihinin spider-man'le birlikte psikolojik sorunları hikayelerde en fazla irdelenen karakterdir.
Image Hosted by ImageShack.us
yalnız olduğunu ve ondan nefret ettiğinizi biliyor artık. bunu kabullendiği için de gülebiliyor.

4 yorum:

Şehirli Derviş dedi ki...

C-box'ı kaldırdın sanırım. Ben bu blog'u ve yazılarını gerçekten beğeniyorum.Bende blogda yazı yazarken aynı ilgisizlikten şikayetçiydim.Biliyorum bunları söylemek istemezdim ama şu an ki konumum sanırım lucy van peltlikten başka bir şey değil.Ders vermek haddim değil ama yazmak bizim gibiler için bir gereksinimdir.Boşver beklentiler gereksinimlere yenilsin şimdilik.

serdarcharliebrown dedi ki...

c-box'ı kaldırmadım ama yayında değilmiş nasıl olduysa. düzeldi sanırım uyarı için çok teşekkür ederim.

aslında blogun ziyaretçi sayısı umduğumdan çok daha fazla. ama niçin birşeyler yazmaktan çekindiklerini anlayamıyorum. sanırım şimdilik tek derdim bu. lucy'ler olmasa charlie brown'ların bazı şeyleri eksik olur. onlara muhtaç olduğumu biliyorum herşey için teşekkürler.

melodi dedi ki...

düşünmek, zihinsel bir zahmettir. bu yüzden çoğu insan düşünmez. bazı insanlar öyle bi hayat yaşarlar ki, düşünmeye yönelirler. ve yeteri kadar düşünen bir insanın hiç depresif olmamış olması olanaksızdır.her şeyin ve herkesin yolunda gittiği çizgi filmden, bir charlie brown çıkacağını sanmıyorum. düşündürücü bir karakter.

Unknown dedi ki...

Bilgi için teşekkürler. Insanın merak etti şeyleri bulması harikaydı detaylı anlatımın için sağol.