Cumartesi, Ağustos 19, 2006

the sisters of mercy

Image Hosted by ImageShack.us
3 eylül günü hezarfen havaalanının ana sahnesine dikkatli bakanlar, aslında onlara sorulsa muhtemelen "daha karanlık bir saat yok muydu?" diye soracakları bir saatte (19:30) her daim kapkara gözlüklü, sarışın, elindeki sigarasından 7-8 saniyede bir nefes çeken, küçük dağları ben yarattım edasıyla sahnede (sadece bir sağa bir sola) salınacak olan Andrew Eldritch ve grubu The Sisters Of Mercy'i görecekler. alternatif, post punk, indie-rock yaptıklarını söyleyebilsek de temeli 70'lerin sonunda bauhaus'la atılmış "goth" müziğin en önemli temsilcisi diyerek olayı tek bir tarza bağlayabiliriz. evet siyah makyajlı, simsiyah giysili gothic kızlarımız/oğlanlarımız belki placebo için gelecekler ama gothicin en önemli adamları aslında orada olacaklar.

grup 1980'de solist-kara melek Andrew Eldritch tarafından leeds'te kurulmuş. Eldritch ve davulcu Doktor Avalanche dışında grubun diğer elemanları her albümde değişmiş. discographyleri şöyle;
First and Last and Always (1985)
Floodland (1987)
Vision Thing (1990)
Some Girls Wander By Mistake (1992)
A Slight Case of Overbombing (1993)

tarzlarında leonard cohen'in karanlıklığı, iggy pop'un the stooges'inin temposu, yer yer motörheadvari vokalleri bulmak mümkün. gothic maskesi de indirilirse eğer onlar tam bir indie grubu. ayrıca uzuun uzun sallanabileceğiniz uzuun şarkıları da karakteristik özelliklerinden. özellikle "are you living for love" nidalarıyla inleyen "under the gun"ı öneririm. 1993 yılında yayınladıkları toplama albümden sonra plak şirketleriyle aralarındaki anlaşmazlıklar yüzünden bir daha yeni albüm yayınlamadılar. bunun yerine çok sayıda turneye çıkıp yeni şarkılarını bu şekilde tanıtıyorlar. yani sahne tecrübeleri inanılmaz fazla.

90'ların ortalarında bir ara hayran kitlelerini arttırmak uğruna siyahtan farklı renkler de giymeye başlamışlar. ama huylu huyundan vazgeçememiş. rock'n coke'ta nasıl görüneceklerini çok merak ediyorum. hiç şüphem yok ki en iyi performanslardan olacak. amerikadaki hayranları kendilerini "death rockers", italyadakiler "wavers", genel olarak da "reptiles" olarak adlandırmaları da neyle karşı karşıya olduğumuzun göstergesi aslında.
bir örnek de southpark'tan vericem ben. sıkı takipçiler onları gayet iyi bilirler. ey the sisters of mercy bilmeyenler, işte bunlarla karşı karşıyasınız:

the sisters of mercy - this corrosion
the sisters of mercy - temple of love
the sisters of mercy - more
the sisters of mercy - lucretia my reflection
the sisters of mercy - under the gun

Hiç yorum yok: