Cuma, Ağustos 18, 2006

tim buckley

Image Hosted by ImageShack.us

buckley adını bu sefer baba buckley için anıcaz. yine bir erken ölüm hikayesiyle biticek.

60'ların başında psychedelic rock besteleriyle başladı müziğe. kısa sürede çok başarılı bir söz yazarı olduğunu da kanıtladı. los angeles'ın folk kulüplerinde çalarken frank zappa'nın menejeri tarafından keşfedilip 1966da kendi adını taşıyan ilk albümünü çıkardı. bu albüm sadece 3 günde kaydedildi ve aslında çok da başarılı olmadı. bu yıl onun için önemli bir yıl. zira oğlu jeff de bu yılda doğdu. fakat tim buckley'nin bu pek de umurunda değildi sanki. jeff henüz 6 aylıkken onu terkedip müziği seçti. tim buckley'nin discografisi şöyle:

1966 Tim Buckley
1967 Goodbye and Hello
1969 Blue Afternoon
1969 Happy Sad
1970 Lorca
1970 Starsailor
1972 Greetings from L.A.
1973 Sefronia
1974 Look at the Fool

ilk albümlerinde hippi kültürü, LSD tripleri ve zamane gençlerinin yaşam değerlerini yansıtarak zamanın en önemli müzisyenleri arasına girdi. fakat daha sonraki albümlerinde avangart jazz, jazz-rock, folk birleştirmeleri denemeleri dinleyicilerini yitirmesine neden oldu. zamanında pek tutulmamış olsa da starsailor albümü ağzı açık bırakacak denemeler içeriyor. "starsailor" şarkısındaki kaosu bugün deneyen pek çok grup olduğu kesin.(ingiliz "starsailor" grubunun isim babasıdır ayrıca. "starsailor" ilk kurulduğu yıllarda da tim buckley tribute grubuymuş zaten.)

starsailor'dan da para kazanamayınca ticari işler yapması gerektiğini anlayıp "greetings from l.a." ile kendi istediği değil ondan istenen şeyleri yapmaya başlar. diğer iki albümünde de devam eder. yaşam tarzı da fit olmaya yönelmiştir. hatta 8 yıl sonra ilk kez oğlu jeff ile de görüştüler.fakat sadece 9 gün. 2 ay sonra da tim buckley bir konser sonrası aslında temizlenmiş olan vücudu, burnundan aldığı kokain zannettiği eroin-morfin karışımını kaldıramayıp öldü.

jeff buckley onunla ilgili şunu der: "özelliklerimiz aynı olabilir ama dışavurumum babamınkinden çok farklı. o adamla ilgili her şeyi başkalarından öğrendim. babamın benim üzerimdeki etkisi, yokluğu. beni annem büyüttü." babasının cenazesine bile çağırılmamış olan jeff 1991de onun adına düzenlenen bir konserde tim buckley bestesi "i newer asked to be your mountain"i söylemiş. aslında bu konserin de onun kariyerinin en önemli adımlarından olduğu söylenebilir. "what will you say"i de babası için yazdığı söylenir.

tim buckley - starsailor
tim buckley - song to the siren
jeff buckley - i newer asked to be your mountain

Hiç yorum yok: