Cumartesi, Temmuz 22, 2006

kula shaker

Image Hosted by ImageShack.us

90'ların brit-pop patlamasının en önemli gruplarından. debut albümleri "K" ile kendini beğenmiş oasis solisti liam gallagher'a bile "dünyada eğer en iyi grup diye birşey varsa bu kula shaker'dır" dedirtmeyi başarmışlar.

annesi ünlü bir aktris olan zengin çocuğu, iki boyutlu sıskalardan solist crispian mills'in hint felsefesi ve müziğine ilgisi grubun temelini oluşturuyor. hatta isimlerini bile bir hint hükümdarından alıyorlar. gruba 60'ların atmosferini getiren klavye tonlarıyla jay darlington, daha sonra the healers'ta johnny marr'la beraber çalan basçı alanzo baven ve davulcu paul winterhart grubun diğer üyeleri. genellikle tempolu şarkılara sahipler. gitar soloları da hemen hemen her şarkının baştacı. şarkı sözleri ise onlar için o kadar önemli şeyler değil. (sanskritçe olsa bile farketmez)

the verve veya oasis'in sounduna biraz 60lar biraz 80ler biraz da hint müziği eklediğinizde karşımıza kula shaker çıkıyor. özellikle ilk albümleri "K" ile çok başarılı oldular. sanskritçe şarkı "govinda" ve tam bir hippi klasiği "tattva" albümün hitleri. ayrıca avustralya basımının bonus şarkısı deep purple coverı hush da grubun önemli bir hadisesi. bu albümle 1997 brit awards'ta en iyi çıkış ödülünü aldılar.

konserlerindeki aşırı çiçek çocuk kalabalığı, crispian mills'in ruhani olaylar üzerinde fazla konuşması gibi nedenlerle ingiltere'de müzikleri tutulsa da kendilerinin pek fazla sevildikleri söylenemez. müzikleriyle değil de daha başka konularla haklarında konuşulmuş hep.
ikinci albümleri "peasants, pigs & astronauts" (köylüler, domuzlar ve astronotlar. ilginç bir isim) 'ta da tarzlarında pek bir değişiklik yok. "mystical machine gun" da bu albümün en önemli şarkısı.

grubun en önemli özelliklerinden birisi konserlerinde herkesin el ele tutuşup dostluk şarkısı söylüyor haliyle sağa sola sallanması. zaten albümlerinde sıkıcı şarkıya rastlamak da pek mümkün değil. insanın içini huzurla dolduran melodiler her zaman yetmiş onlara. belki de huzurun doruğuna ulaştıklarını düşündükleri için 2000li yıllara girmeden dağılmışlar. huzurlu ölüm gibi bişey. ne güzel.

Hiç yorum yok: