Cumartesi, Mayıs 31, 2008

R.E.M İstanbul konseri (4 veya 5 Ekim)

Şimdi Hürriyet okuyordum. Kanat Atkaya "R.E.M. ekimde geliyor" diyor ve "ciddiyim" diye de ekliyor. Her ne kadar John Lennon'ın ak sakallı halinden haber aldığını söylese de "S.O.S. İstanbul" isimli bir festivalden söz ediyor. "S.O.S. İstanbul" bildiğim kadarıyla mimarlık öğrencileri için düzenlenen bir fikir yarışmasıydı. İstanbul'u güzelleştirecek fikirler falan. O organizasyonun bir ürünü mü göreceğiz. 1 yabancı, 2 yerli grupla da desteklenecekmiş festival. Katkaya dalga mı geçiyor yoksa gerçekten ciddi mi?

Çarşamba, Mayıs 28, 2008

Sigur Rós - Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust

Garip İzlandalılar. Cümle kurmanın en zor olduğu gruplardan biri benim için. Albümleri geliyor. Copy/paste harici yazamayacağım "Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust" isminde. 23 Haziran'mış yayın tarihi. Ama upload etmeyi biliyorum. Gobbledigook'u indirirsiniz. Geri kalanı da albümün diğer şarkıları. Şarkı hoş olmuş. Bana göre bile.





Gobbledigook
Inní mér syngur vitleysingur
Góðan daginn
Við spilum endalaust
Festival
Suð í eyrum
Ára bátur
Illgresi
Fljótavík
Straumnes
All alright

Cumartesi, Mayıs 24, 2008

Jeff Buckley 11.Ölüm Yıldönümü Anma Gecesi @ Peyote

Bir süredir peşinde koştuğum organizasyonu 22 Mayıs Perşembe gecesi gerçekleştirdik. Yoruldum baya.
Planımda ekranda "Live In Chicago" görüntüleri eşliğinde benim djliğimle başlamak vardı ama laptop ve projektör arasındaki bağlantıyı bir türlü sağlayamadığımız için görsel materyalsiz başlamak zorunda kaldık. (En korktuğum şeydi aslında sahnede öyle kalakalmak. Oldu) Evet onu beceremedim.

DÜŞ MACUNU
Sahneye ilk olarak Düş Macunu'nu temsilen gitarist&vokalist Sinan Güngören çıktı. Eternal Life ve sürpriz In My Arms çaldı. Sinan'a ilk sırada sahneye çıkma cesaretini gösterdiği için ayrıca çok teşekkür ederim.

ECE DORSAY
Albüm hazırlıklarındaki Ece Dorsay'ın stüdyosundan çıkıp çok sevdiğini bildiğim Jeff Buckley şarkılarını söylemesi hakkaten güzel bişeydi. Biraz da kendi yorumunu ekleyerek gitar+vokal formatına soktuğu Forget Her ve güçlü sesine yakışan Hallelujah söyledi bize. Artık albümünü bekliyoruz. Albümde Yakup Trana'yla çalıştığını da not düşeyim.

NEONAlbüm kayıtlarından alıp getirdiğim bir isim de Neon'u temsilen gitarist&vokalist Özgür Özen'di. Sahneye çıkmadan önce heyecanlı görünmeyen bir tek o vardı. Tek şarkı Lilac Wine çalarak katıldı geceye. Sesinin aslında ne kadar güçlü olduğunu gösterdi.


SEHA CANAraştırmalarıma göre (heheh herşeyi araştırdığıma emin olabilirsiniz) gecenin en ilgiyle beklenen ismi Seha Can'dı. Uzun süredir konser vermiyordu, ben de daha önce ondan sadece 1 canlı şarkı dinleyebilmiştim. Dream Brother, Nightmares By The Sea ve New Year's Prayer söyledi bize. Özellikle New Year's Prayer'da vocal processorle harika bir performans çıkardı. Daha sık sahneye çıkması gerek. Gerçekten harikaydı.

ARS LONGA
Gecenin tek grup halinde performansı Ars Longa'dan geldi. Onlar da Everybody Here Wants You ve So Real çaldılar. Gerçekten çok iyi çalışmışlar. İlk sound check onlarındı ve çalmaya başladıklarında duyduklarıma inanamadım. Arkadaşlıklarına da güvenerek diyebilirim ki bu kadar iyi beklemiyordum. Harikaydı. Vokalist Sinan'ın sahne öncesi heyecanı da gerçekten çok hoştu (hiç gerek yokmuş ama). Onların işlerine saygılarına bayılıyorum. (fotoğrafa baterist Eray'ı sıkıştıramamışım özür dilerim.)

Gerçekten zor bir iş Jeff Buckley şarkılarını söylemek ve çalmak. Malum, gelmiş geçmiş en iyi seslerden birisi. Ayrıca çoğu zaman açık akorlu gitar kullanırmış, yani nota perdeleriyle pek ilgilenmezmiş. Zor iş. Benim gibi ilk kez canlı performanslar içeren bir organizasyon düzenleyen birine güvenerek, böyle zor bir işe girişme cesareti göstermiş olmaları bile sahnede çalan arkadaşların her birine sonsuz teşekkür etmekten başka bir şey bırakmıyor. Performansların hepsi harikaydı. Koşuşturmacadan sindire sindire izleyemedim. Ona üzülüyorum.


Gece sanırım herkesin umduğundan daha kalabalık oldu. O kalabalıkta koşuştururken ayaklarına bastığım, omuz ve dirsek attığım herkesten özür dilerim. Fotoğraf desteği için Brit Me More ablama, Bayan Arıza Yasemin Kanat'a ve kahrımı çeken Peyote çalışanlarına da çok teşekkürler.
Elinde fotoğraf, görüntü vs. olan varsa da serdar.nartop@gmail.com üzerinden bana gönderirse çok sevinicem.

Zor olanı bitirdik. Sıradaki...

Pazartesi, Mayıs 19, 2008

Yasemin Mori

1 seneden fazla süredir tanıyordum Yasemin'i. Ama muhabbetimiz merhabalardan ileri gitmiyordu. Sürekli de yüksek sesli ortamlarda karşılaştığımız için açıkçası sesini bilmiyordum. Sonra geçtiğimiz günlerde sesini duydum. Buyurun siz de duyun ve hayran olun.

Yasemin Mori Myspace

Yasemin Mori - Aslında Bir Konu Var

Perşembe, Mayıs 15, 2008

Tricky - Knowle West Boy

Massive Attack konserinin heyecanı artık iyice artmışken Massive Attack'in geçmiş yıllarının en büyük dış destekçisi Tricky'nin de albüm haberi sonunda geldi. 9 Eylül'de "Knowle West Boy" adıyla yayınlanacak. Aslında albümün haberi 2006'dan beri dillerdeydi ve hatta Bernard Butler'la beraber çalıştığı Bernard Butler'ın sitesinde duyurulmuştu. Bernie'nin adı şu an için birlikte anılmıyor, durum nedir tam bir bilgi bulamadım hiçbir yerde ama albüm yayınlanmasına doğru açığa çıkar kesin.
Ayrıca Tricky çok garip bişey yapmış ve albümden bir takım sample kayıtlarını sitesinde downloada açmış. Mail adresiniz karşılığında indirebilirsiniz. Gayet garip.

Bi de hazır adı geçmişken Massive Attack'in yeni albümüyle ilgili aylardır hiçbir yeni gelişmenin olmaması iyice ilginç hale gelmeye başladı. Daddy G'nin gothic soundunda ve 2 albüm şeklinde yayınlanacağını ve adının da "Weather Underground" olmayabileceğini söylemesinden başka bir gelişme yok. Damon Albarn, Tom Waits, Dot Allison, Horace Andy, Liz Fraser ve Mos Def'in albümde olacakları biliniyordu. Konser biletleri de satışa çıkmış bu arada ve Travis'in tersine sahne önü biletleri var. Bu kadar şimdilik.

Pazartesi, Mayıs 12, 2008

EKLEME: Biraz araştırdım, Travis ön grupları sanırım New Model Army, Mor ve Ötesi, Sakin olacak gibi. Hakan Tamar ve Güven Erkin Erkal da djlik yapacak gibi. Daha açıklanmadı ama.

Pazar, Mayıs 11, 2008

Kilink

Şans işte.Bu gece yapacak hiçbişey bulamadım. Böyle akşamlar keşfetmenin ve yaratıcılığın en ideal zamanları oluyor aslında. Yapacak bişey bulamayıp evde oturmak istemediğim akşamlarda Peyote'nin orta katında djlik yapıyorum ve konserleri de izliyorum. Aslında bu gece Cemiyette Pişiyorum'u ilk defa dinlemeyi istiyordum. Öncesinde de Kilink çalıyordu. Konser öncesinde Kilink solisti&gitaristi Mertcan 90lar brit rockından bişeyler çalmamı isteyince tabii ki "en sevdiğim" cevabını aldı. Hevesim geldi gece için.

Kilink isminden başlayalım; 70lerde türk sinemasının İtalyan sinemasından çaldığı aslen "KILLING", türk sinemasında "KİLİNG" olan iskelet kostümlü kahramandan gelme bir isim(-dir herhalde) Arkadaşlar İzmir'lilermiş. Hemşehrim. Myspacelerine bakacak olursak punk&grunge yapıyorlar. Ama görünüşe aldanmamakta fayda var. Peyote'de uzun zamandır izlediğim en iyi vokallerden birine sahipler. Bir punk vokalinden beklediğimiz çığlık vokalinin biraz daha üstüne çıkıp "haha"lara "lala"lara dönüşen bir vokal. Ses oyunları oldukça iyi. Aslında bunu kelimeyle anlatamam. Özünde bir punk grubu ama şarkılarda punkın biraz dışına çıktıkları farkediliyor (arkalarından Cemiyette Pişiyorum dinlediyseniz hele). Gitar&vokal, bas, davul ve kimi şarkılarda dahil olan bir klavyeleri var. Sahneleri son derece canlı. "Ben en cok senin salakligini sevdim" sloganlarına ve şarkı sözlerine de bayıldım. Bundan sonra daha sıkı takipteyim, aşırı şekilde tavsiye ederim.

KİLİNK MYSPACE

(Kişiye Özel Not: 8/1 ve Brit Me More, özellikle dikkat edin. Konserleri bittiğinde Strangelove "çalma ihtiyacı" hissettim haberiniz olsun. Ne demek istediğimi anlarsınız siz.)

Pazar, Mayıs 04, 2008

Kujo

Önce gözlerim yerinden fırlayacaktı nerdeyse. Sonra da kulaklarım fır döndü dinlediğimde. Korhan Futacı(DANdadaDAN), Mehmet İncili, Burak Gürpınar(Kurban) ve Selim Saraçoğlu'nun birlikte başladıkları bir iş Kujo. İlk canlı performans henüz kesinleşmese de 12 Mayıs'ta İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsünde, benim okulumda. Performansı süper olacağına eminim. Dinleyiniz.
Kujo Myspace

Perşembe, Mayıs 01, 2008

Coldplay - Violet Hill

Coldplay'in yeni albümü "Viva la Vida or Death and All His Friends"in ilk single'ı Violet Hill ortalıkta dolanmaya başladı. Albüm kapağı ve şarkı listesi de net. Artık tamamını bulmak kaldı sadece. Albüm kapağı "Eugene Delacroix" isimli bir fransız ressamın 1830 yılında yaptığı "la liberte guidant le peuple" isimli resimmiş. Fransızcam yok. Ama Violet Hill var. O kadar sevmedim ama sanki gitarlar Coldplay'e göre biraz sertleşmiş gibi geldi bana. Buyurun.
Coldplay - Violet Hill